Στα πλαίσια των ξεναγήσεων που οργανώνει το Νεανικό Κέντρο της Ενορίας μας με την γνωστή ξεναγό και ενορίτισσά μας κ.Αρτέμιδα Σκουμπουρδή, πραγματοποιήσαμε δύο ξεναγήσεις μέσα στην νέα εκκλησιαστική χρονιά. Συγκεκριμένα, τον Νοέμβριο του 2017 επισκεφθήκαμε την Αρχαία Αγορά των Αθηνών και τον Φεβρουάριο του 2018 τον Αρχαιολογικό χώρο του Κεραμεικού. Από αυτά που μας είπε η ξεναγός μας παραθέτουμε τα πιο χαρακτηριστικά για τον κάθε τόπο.
ΑΡΧΑΙΑ ΑΓΟΡΑ
Η Αρχαία Αγορά της Αθήνας είναι ο ανοικτός χώρος που βρίσκεται εγγύτατα και βορειοδυτικά της Ακρόπολης. Στην αρχαιότητα αποτελούσε διοικητικό, φιλοσοφικό, εκπαιδευτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό και κυρίως το οικονομικό κέντρο της πόλης. Την Αρχαία Αγορά διέσχιζε η Οδός των Παναθηναίων από την οποία διερχόταν η μεγάλη πομπή προς την Ακρόπολη κατά την διάρκεια των εορτασμών των Παναθηναίων που θέσπισε ο Πεισίστρατος και τελούνταν το τρίτο έτος κάθε Ολυμπιάδας.
Μερικά από τα πιο σημαντικά μνημεία της Αρχαίας Αγοράς είναι:
• Ο Ναός του Δία
• Το Βουλευτήριο
• Το Πρυτανικόν
• Ο Ναός του Ηφαίστου (Ηφαιστείον)
• Ο Θόλος
• Το Νομισματοκοπείο
• Η Στοά του Αττάλου. Η Στοά του Αττάλου ήταν δωρεά του βασιλιά της Περγάμου, Αττάλου Β΄(159 π.Χ.- 138 π.Χ.) όπως μαρτυρά η σωζόμενη επιγραφή. Ήταν διώροφη, Δωρικού ρυθμού, με μήκος 120 μέτρα και με 45 κίονες στην δυτική πλευρά. Στην ανατολική υπήρχαν δωμάτια που χρησίμευαν ως καταστήματα. Στο βόρειο και νότιο άκρο υπήρχαν κλιμακοστάσια που οδηγούσαν στον πάνω όροφο. Η στοά αναστηλώθηκε πλήρως στο διάστημα 1953-1956 για να στεγάσει το Μουσείο της Αρχαίας Αγοράς.
ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΣ
Ο Κεραμεικός είναι το σημαντικότερο νεκροταφείο της αρχαίας Αθήνας. Η ονομασία του προέρχεται από τον πανάρχαιο συνοικισμό των κεραμέων που είχαν εγκατασταθεί στις όχθες του ποταμού Ηριδανού. Διαιρέθηκε σε δύο τμήματα, τον "έσω" και "έξω" Κεραμεικό, όταν κατασκευάσθηκε το Θεμιστόκλειο τείχος (5ος αιώνας π.Χ.). Τα τμήματα αυτά συνδέονταν μεταξύ τους με δύο από τις σπουδαιότερες πύλες της αρχαίας Αθήνας, το Δίπυλο και την Ιερά Πύλη. Από τις πύλες αυτές εκκινούσαν δύο δρόμοι, εκατέρωθεν των οποίων αναπτύχθηκε το επίσημο νεκροταφείο της πόλης, το "Δημόσιον Σήμα", όπου εκφώνησε τον περίφημο Επιτάφιο λόγο του ο Περικλής για τους πεσόντες Αθηναίους του πρώτου έτους του Πελοποννησιακού πολέμου.
Τα σημαντικότερα μνημεία του αρχαιολογικού χώρου του Κεραμεικού είναι:
• Το Πομπείο (τέλη 5ου αι. π.Χ.). Αρχαίο οικοδόμημα που χρησίμευε για τη φύλαξη των αντικειμένων της πομπής των Παναθηναίων.
• Ο ταφικός περίβολος με τις επιτύμβιες στήλες. Μεταξύ αυτών η περίφημη στήλη της Ηγησούς (410 π.Χ.) και ο μαρμάρινος ταύρος στον ταφικό περίβολο του Διονυσίου από τον Κολλυτό (345 - 338 π.χ).
• Η Κρήνη (307 - 304 π.Χ.). Αριστερά της εισόδου του Διπύλου βρισκόταν υπόστυλη κρήνη, ένα οικοδόμημα που τροφοδοτούσε με νερό τους κατοίκους της πόλης και τους ταξιδιώτες.
Σήμερα ο επισκέπτης του χώρου βαδίζει ακριβώς στο ίδιο επίπεδο που περπατούσαν οι Αθηναίοι στη κλασική εποχή. Κατά την κατασκευή του σταθμού «Κεραμεικός» του μετρό βρέθηκαν περίπου 1.000 τάφοι του 4ου και του 5ου αιώνα π.Χ., στον αποκαλούμενο λάκκο της πανούκλας.
Διαπιστώσαμε για άλλη μία φορά ότι οι πρόγονοί μας ήταν δημιουργικοί με μεγάλη κοινωνική οργάνωση, μεγάλη ανάπτυξη των τεχνών και των επιστημών (αρχιτεκτονική, γλυπτική, αστρονομία, γεωμετρία, μαθηματικά κλπ ) αλλά και βαθιά θρησκευτικότητα. Γι’αυτό όταν γνώρισαν την μόνη αληθινή πίστη, την Ορθοδοξία, την δέχτηκαν και έγινε η νέα θρησκεία τους.