Στην ορεινή Κορινθία, και συγκεκριμένα στην περιοχή της λίμνης Φενεού, πραγματοποιήθηκε και φέτος η εκδρομή του Νεανικού μας Κέντρου με αφορμή την λήξη των Κατηχητικών μαθημάτων.
Πρώτος μας σταθμός το Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας,εκεί όπου σύμφωνα με την μυθολογία ο Ηρακλής αντιμετώπισε και απομάκρυνε τις Στυμφαλίδες όρνιθες.Η υδατική λεκάνη της Στυμφαλίας θεωρείτε η μεγαλύτερη της Πελοποννήσου.
Μέσα από μακέτες, διαδραστικές εφαρμογές, ψηφιακές αναπαραστάσεις και ταινίες τεκμηρίωσης γνωρίσαμε το περιβάλλον της περιοχής αλλά και τον τρόπο με τον οποίο αυτό επηρέασε την ανάπτυξη της ανθρώπινης δραστηριότητας και ειδικότερα των παραδοσιακών επαγγελμάτων.
Στην συνέχεια φθάσαμε στον τελικό προορισμό της εκδρομής μας, στη λίμνη Δόξα της περιοχής του Φενεού.Απολαύσαμε το αλπικό τοπίο και αμέσως κατευθυνθήκαμε στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου.
Το μοναστήρι αυτό είναι κτίσμα του 1693, όπως μαρτυρεί η επιγραφή στον τοίχο κοντά στην είσοδό της.Κατά την διάρκεια της τουρκοκρατίας υπήρξε το κέντρο της ορεινής Κορινθίας όπου προπαρασκευάστηκε η Επανάσταση του 1821.Διέθεσε όλα τα υπάρχοντά της στον αγώνα και οι αδελφοί της έτρεχαν στα στρατόπεδα διανέμοντας τροφές και άλλα χρήσιμα στους αγωνιστές.
Την Μονή του Αγίου Γεωργίου χρησιμοποίησε επανειλημμένα ως βάση και ορμητήριό του ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, όπως αναφέρει και ο ίδιος στα Απομνημονεύματά του. Εδώ εξαπέλυσε και τον φοβερό εκείνο λόγο <<τσεκούρι και φωτιά εις τους προσκυνημένους>> με τον οποίο προσπάθησε να αποτρέψει την περαιτέρω υποχωρητικότητα και τον συμβιβασμό αρκετών Ελλήνων με τον δυνάστη Οθωμανό.
Το Καθολικό της Μονής αφιερωμένο στη μνήμη του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου είναι ρυθμού βασιλικής με τρούλλο. Οι τοιχογραφίες επηρεασμένες από την Κρητική σχολή , ενώ το ξυλόγλυπτο τέμπλο φέρει εικόνες και παραστάσεις από την Παλαιά και την Καινή Διαθήκη, διπλό δωδεκάορτο και το μαρτύριο του Αγίου Γεωργίου. Στο χώρο υπεράνω του πρόναου διατηρείται το <<Κρυφό Σχολειό>> που λειτουργούσε καθ’όλη την περίοδο της Οθωμανικής Κυριαρχίας.
Αφού προσκυνήσαμε ανεβήκαμε στο Αρχονταρίκι της Μονής απ’όπου απολαύσαμε την όμορφη θέα και γευθήκαμε το νοστιμότατο παραδοσιακό κέρασμα γλυκό Τριαντάφυλλο, το οποίο φτιάχνουν μόνοι τους οι μοναχοί.
Με τον περίπατο στις όχθες της λίμνης και το παιχνίδι του δάσους για τα παιδιά, ολοκληρώθηκε η εκδρομή μας στην πανέμορφη αυτή γωνιά της Πατρίδας μας. Και του χρόνου.